Gyep nem marad vágatlanul
Tudástár Gyakori kérdések Rólunk
Keressen minket
+36 70 / 942 1598

Gyakori kérdések

Mekkora füvet vág a fűnyíró robot?

A vágás magassága általában 20 - 75 mm között állítható be. A fűnyíró robot nem alkalmas arra, hogy 8, 10 vagy akár ennél nagyobb hosszúságot vágjon le a fűből. Ez egyébként sem tesz jót a fűnek. A fűnyíró robot nagyon gyakran nyírja a füvet, így mindig csak egy kicsit, néhány millimétert vág le belőle, ezáltal lesz nagyon szép, tömör, egyenletes a gyepfelület.

Mit csinál a robot a levágott fűvel?

A fűnyíró robotot úgy programozzuk, hogy naponta, maximum 2 naponta nyírja a füvet. Ez alatt az idő alatt a fű csak nagyon picit nő, ezért a robot kése annyira apró darabkát vág le belőle, ami képes egyik napról a másikra elkorhadni, komposztálódni , így természetes tápanyagként szolgál a fű számára. Ezáltal kevesebb gyeptrágyára lesz szüksége.

Nekem kell gereblyézni?

Szó sincs gereblyézésről! A robot 4 ágú kése nagyon gyorsan forogva egészen parányi darabokat vág le a fűből hiszen naponta, 2-naponta nyírja a füvet. Ezek annyira picik, hogy szinte meg sem találja a fűben hiába keresi. Így nincs szükség gereblyézésre és nem kell bíbelődni a levágott fűnyesedék komposztálásával sem.

Milyen gyakran nyírja a robotfűnyíró a füvet?

A fűnyíró robottal nagyon gyakran, naponta, maximum 2 naponta nyírjuk a füvet. Így érjük el az igazán szép, egyenletes felületű, tömör gyepszőnyeget. A robot bármikor, bármennyit képes dolgozni, hiszen robot. Ne sajnáljuk, ez a feladata, erre találták ki. A fű egyébként annál szebb lesz, minél gyakrabban nyírják. Gondoljunk csak a golfpályákra, ahol szintén naponta történik a fűnyírás a lyuk körüli részeken.

Honnan tudja a robot, hogy hol kell vágnia?

Egy határoló kábel jelöli ki azt a területet, ahol dolgozhat. Ez a kábel lehet közvetlenül a talaj felszínén, vagy a talajba maximum 5 cm mélységig elhelyezve. Ez a kábel biztosítja, hogy csak ott dolgozzon, ahol mi akarjuk, ne menjen be például a virágoskertbe vagy a kerti tóba. Ennek a kábelnek a segítségével találja meg a töltőállomását is.

Kérhetem a robot telepítését?

Természetesen!  Kifejezetten ajánljuk a telepítési szolgáltatásunkat.  Bár a telepítés nem bonyolult dolog, és egy egyszerű, teljesen szabályos kertben a leírás alapján megoldható. A telepítést végző szakemberünk azonban az idők során különböző bonyolultságú kertekben végzett telepítés t, ahol jelentős tapasztalatokra tett szert. Különösen bonyolultabb, tagolt kertekben javasoljuk a telepítő szakember igénybevételét.  A telepítést követően az  Ön kívánságának megfelelően beprogramozzuk a robotot és használatra készen veheti át új házi kedvencét. Ezt azonban csak térítés ellenében tudjuk megoldani. A telepítés költsége függ a kert méretétől és bonyolultságától. Kérésére szívesen adunk árajánlatot a kert pontos ismeretében.

Én le tudom telepíteni?

A fűnyíró robothoz adott telepítési útmutató pontosan leír mindent, hogy mit, hogyan kell csinálni, hol kell a robot töltőállomását elhelyezni. A határoló kábel lefektetéséhez is pontos tájékoztatást ad. Vagyis, ha Önnek van egy kis műszaki érzéke, akkor könnyedén megoldja ezt a feladatot is. Természetesen nagyon pontosan be kell tartani minden előírást ahhoz, hogy a robot hibátlanul és megbízhatóan dolgozzon. 

Hová kerül a határoló kábel?

A határoló kábel segítségével jelöljük ki a robot számára kijelült területet. Ezen belül végzi a gyep ápolását fáradhatalanul. Ez óvja meg kedvenc virágainkat is a robot késétől. A határoló kábelt tehetjük közvetlenül a talajra. A kábel rögzítése ilyenkor a mellékelt rögzítő szögekkel történik. A lefektetett kábel a fű 1-2 héten belül benövi, így az láthatatlanná válik. A kábelt tehetjük a talajba is, maximálisan 6 cm mélységig. Amennyiben szakemberünk végzi a telepítést, akkor a határoló kábel a talajba kerül. A kábel fektetése egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kábelfektető géppel történik.

Mivel működik ?

Valamennyi fűnyíró robot akkumulátorral üzemel.  Az Amrogio fűnyíró robotok lítium akkumulátorral üzemelnek. A lítium akkumulátor nagyon könnyű és eléggé tartós áramforrás és jelenleg a legmodernebb műszaki megoldást képviselik. Az akkumulátor élettartama kb. 5 év. A tapasztalatok szerint ezt követően szükséges a cseréje. A Husqvarna robotok egyes típusait a kevésbé korszerű NIMH akkumulátorral látták el. 

Mi történik ha esik az eső?

A fűnyíró robot legtöbb típusát esőérzékelő szenzorral látták el, így ha elered az eső, akkor megkeresi a töltőállomását és beáll oda. Megvárja, amíg eláll az eső és csak ezt követően kezd el újra dolgozni. Az esővíz egyébként nem árt a robotnak. Ellenben vigyázzunk, hogy az automata öntözőrendszer vízsugara ne érje a robotot.

Nem vágja le a kedvenc virágaimat?

Ebben egészen boztos lehet. A határoló kábel segítségével kijelöljük a robot számára tiltott területeket. Legyen az medence, kerti tó, züldséges kert, vagy virágágyás. A robot sosem hagyja el a számára kijelölt területet, íígy kedvenc növényeit teljes biztonságban érezheti.

Gyerek a kertben!

A fűnyíró robot, ugyan úgy, mint a hagyományos fűnyíró veszélyes üzem. Egy hagyományos fűnyíróval dolgozva sem engedjük kicsi gyermekeinket a közelünkbe. A robot akár éjjel, akár nappal dolgozhat a kertben, így programozzuk arra az időre a fűnyírást, amikor kizárt, hogy kisgyermek felügyelet nélkül tartózkodhat a kertben. A fűnyíró robotra számos biztonsági előírás vonatkozik, melyet a gyártók maradéktalanul be is tartanak. Ettől függetlenül oda kell figyelni a gyerekekre!