Az első határoló kábel nélküli robot

Az Ambrogio fűnyíró robotok gyártója megalkotta az első határoló kábel nélkül működő fűnyró robotot.

Az L 50 típust fűérzékelő szenzorokkal látták el, mely a Robotica Zuccheti szabadalmaztatott rendszere. Amikor a robot a gyepfelületen halad a fűszálak "csiklandozzák" a szenzorokat. A robot agya érzékeli ezeket a nagyon apró rezgéseket, így tudja, hogy fűvel borított terülten halad a robot. 

basic02large.jpg

Amikor a fűnyíró robot túlhalad a füves területen megszűnik a rezgés az érzékelőkön, így tudja a robot, hogy vissza kell fordulnia. A visszafordulást követően változtat a haladási irányán, így tudja bejárni az egész kertet.

 Ez a rendszer abban az esetben működik, ha a gyep széle azonos szintben van a melette lévő egyéb területtel. Járda, díszburkolat, murva, stb.

 A határolás másik módja, amikor a robottól védendő területet, (például virágágyás, kerti tó) legalább 9 cm magas akadállyal kerítjük el. A robot nekiütközik ennek az akadálynak majd továbbhalad valamely más irányba. Ez a robot típus nem igényel semmiféle üzembe helyezést, telepítést. Mindössze két nyomógomb a kezelő egysége. Ezekkel tudjuk elindítani vagy megállítani.

Ezt a fűnyíró robot típust félautomatának nevezzük, mert nekünk kell a robotot elindítanunk, illetve a töltőre basic01large.jpghelyeznünk. A töltés rendkívül egyszerű. A töltő két csatlakozó vezetékét kell a roboton kialakított töltőre csatlakoztani és már töltődik is a robot akkumulátora. A töltés 3 órát vesz igénybe. egy feltöltéssel az Ambrogio L 50 típus átlagosan 3 órát tud dolgozni.

Elsősorban kisebb és tagolt területeken előnyös ennek a robot fűnyírónak a használata. Ha a gyepfelületet járdák, kerti utak szabdalják és nem egybefüggő a terület, akkor célszerű az L 50 robotfűnyírónak az alkalmazása.